Grunge Rock

share

Ένα από τα πιο σημαντικά υποείδη της ΡΟΚ (και κατά την άποψή μου ίσως ένα από τα καλύτερα στην ιστορία της μουσικής ΡΟΚ)

Το Grunge Rock, σε ελεύθερη μετάφραση «γκαράζ/λερωμένο Ροκ»  είναι ένα υποείδος της Μουσικής Ροκ.  Τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι οι έντονοι, πειραγμένοι ήχοι κιθάρας που συνδυάζονται άψογα με φρενήρεις ρυθμούς ντραμς. Πλαισιώνονται από μελωδικούς και ληθαργικούς στίχους, που καταπιάνονται με τα σύγχρονα προβλήματα της κοινωνίας και ιδιαίτερα των εφήβων, κυρίως στην αμερικάνικη μεσαία τάξη. Κλασικότερο παράδειγμα το “Smells Like Teen Spirit των Nirvana το οποίο καταφέρνει, όπως πολλά άλλα κομμάτια του είδους, να προβάλλει την αδιαφορία προς την εξωτερική εμφάνιση και ταυτόχρονα να προσδίδει δυναμισμό στον ήχο τους, αλλά και θλίψη στον στίχο τους. Να αναφέρω, επίσης, ότι ο προπομπός του συγκεκριμένου ήχου ήταν ο Neil Young and the Crazy Horse με το εμβληματικό “Rust Never Sleeps στο οποίο περιλαμβάνεται το σπουδαίο κομμάτι “Hey Hey,My MyInto the Black.

Όταν ξεπήδησε η grunge στη μουσική σκηνή περί τα τέλη της δεκαετίας του ΄80 αρχές του ΄90 στο Σιάτλ των ΗΠΑ, τέσσερα μουσικά σχήματα οι NIRVANA, SOUNDGARDEN, ALICE IN CHAINS και PEARL JAM μίλησαν γρήγορα και δυνατά στα νιάτα που είχαν κουραστεί να ακούνε τα Hairy/Heavy Rock Bands της δεκαετίας του ΄70 και ΄80.   Εκτός από το νέο εκκωφαντικό τους ήχο οι στίχοι τους μιλούσαν κατευθείαν στην ψυχή της νεολαίας, προσφέροντας διέξοδο στο μουσικό αδιέξοδο της εποχής. Μέχρι τότε το Σιάτλ ήταν σχετικά άγνωστο στους εμπορικούς διαδρόμους της σύγχρονης ΡΟΚ Μουσικής αφού η Νέα Υόρκη και το Λος Άντζελες κυριαρχούσαν σε ήχους και μουσικές τάσεις. Το Σιάτλ εμφανίστηκε από το πουθενά, υπογραμμίζοντας τη διαφορετικότητα, τόσο των Συγκροτημάτων όσο και του συγκεκριμένου ήχου, δημιουργώντας μια «επανάσταση» η οποία ξεκίνησε από τα γκαράζ παιδιών της μεσαίας τάξης της Αμερικανικής κοινωνίας και δημιούργησε αυτομάτως ένα κοινό άνευ προηγουμένου, που έσπασε γρήγορα και τα σύνορα των ΗΠΑ και εξαπλώθηκε στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο.

Επιπρόσθετα οι ενδυματολογικές τους επιλογές παρέπεμπαν σε επανάσταση και πλήρη απάθεια ως προς το τι ήταν σημαντικό και απαραίτητο στο χώρο της Ροκ της τότε εποχής. Μετά τις γκλάμουρ εμφανίσεις των ροκ σταρ και συγκροτημάτων με υπερπαραγωγές σε μαλλί και ρούχα, η grunge σκηνή έρχεται να ανατρέψει τα δεδομένα και να εισαγάγει ένα εντελώς καινούριο στιλ.  Φθαρμένα jeans, φανελένια πουκάμισα, εσωτερικά t-shirts, χιλιοφορεμένα παπούτσια και ένα ατίθασο και αδιάφορο αλλά ταυτόχρονα αισθησιακό παρουσιαστικό συνέθεταν το σκηνικό προσφέροντας κάτι εναλλακτικό στη νεολαία που έψαχνε τρόπο να ξεφύγει από το τέλμα της εποχής. Μιας εποχή που διψασμένα ζητούσε κάτι καινούργιο στο χώρο της Ροκ Μουσικής.

Ακούστε λοιπόν τους «λερωμένους» και έντονους ήχους της Grunge Rock και βουτήξτε χωρίς ανάσα στους ληθαργικούς και απρόβλεπτους ρυθμούς του συγκεκριμένου είδους. Γιατί όπως πολύ χαρακτηριστικά δήλωσε ο Bruce Pavitt (ιδρυτής του label Sub Pop Records στο Σιάτλ) για το συγκρότημα NIRVANA, “Their songs arehypnoticand they give a stylistic breakthroughAudiences would become ecstatic.  They will experience NIRVANA and when you experience really good, primal rock n roll, you break into trance”. 

Νομίζω αυτό και μόνο συνοψίζει το τι σημαίνει grunge rock.

Για τους Φίλους του AnAmnesia που αγαπούν τον συγκεκριμένο ήχο και θεωρούν το Grunge σημαντική προσθήκη στην καθημερινή ενασχόληση τους με τη Μουσική ακολουθεί το Grunge Rock Selection playlist με τα καλύτερα κατά την άποψή μου 15 κομμάτια grunge rock.

Φωτογραφία: Ελένη Ιωαννίδου, παλιά πόλη Λεμεσός, Μάιος 2022

Αειθαλης

Αειθαλης

Ο Αειθαλής γεννήθηκε στη μακρινή όσο και κοντινή δεκαετία του 1960. Παιδί από οικογένεια με αρχές και αξίες πίστευε από νωρίς στον Άνθρωπο και στο ό,τι καλό πρεσβεύει η ανθρώπινη φύση. Πέρασε από την παιδική ηλικία στην εφηβεία βίαια, αφού η εισβολή και κατοχή άφησαν ενοχές και ανεκπλήρωτες επιθυμίες, ακόμη και σήμερα νωπές και ζωντανές, στο μυαλό του. Σπούδασε στο εξωτερικό και έμαθε να εκτιμά τρόπους ζωής και συμπεριφορές διαφορετικές από τον τόπο του. Εργάστηκε σε χώρες φιλελεύθερες και έμαθε την αξία την ανοχής αλλά και του σεβασμού και σιγά-σιγά βρήκε τον τρόπο να επιστρέψει στο νόστιμο ήμαρ. Παντρεύτηκε από έρωτα και αγάπη και ευτύχησε να κτίσει τη δική του οικογένεια με μια έξυπνη και ικανή όσο και όμορφη σύζυγο με δύο θαυμάσια παιδιά. Μάζεψε εμπειρίες και εικόνες, εμπλούτισε τη φαρέτρα του με καλοπροαίρετα όπλα και εφόδια και συνεχίζει ακόμη και σήμερα να επιζητεί το καλό ως Πολεμιστής της Αλήθειας. Η στήλη του Αειθαλή θα καταπιάνεται με τη Μουσική και ιδιαίτερα με τη ΡΟΚ Μουσική αφού η ενασχόληση του ξεκινά από τα παιδικά χρόνια και συνεχίζει να τον συντροφεύει και σήμερα στα πιο ώριμα πλέον χρόνια του.

Αρχή μιας νέας εποχής και θέλουμε μέσα από το AnAmnesia να δημιουργήσουμε μια κοινότητα, με την οποία θα μοιραζόμαστε όλα όσα αγαπάμε. Οι λέξεις της Ελένης θα γίνονται ιστορίες, οι περιπέτειες του Κρις θα ζωντανεύουν χώρες και πόλεις και η μουσική του Αειθαλούς θα μας ταξιδεύει ξανά και ξανά σε ό,τι καλό έχουμε μέσα στην ψυχή μας!

Follow us